Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на Международния

...
Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на Международния
Коментари Харесай

Финансовият министър: Няма риск за валутния борд

Няма риск от фалит на страната, нито от интервенция на Международния валутен фонд (МВФ). Риск за валутния ръб няма.

Това сподели пред БНТ служебният финансов министър Росица Велкова.

Коментарът ѝ бе във връзка изтеклите през вчерашния ден в медиите два сюжета по дълготрайната бюджетна прогноза. Тя увери, че при недостиг от 3% финансите на страната са постоянни.

" Искам да уверя българските жители, че няма риск от банкрут. Държавата не е банкрутирала и няма риск. Няма риск и за валутния ръб. При изискване, че ние следваме една дълготрайна фискална политика, която е в границите на 3%, тези опасности не са налице. Не може това да е банкрутирала страна при условия, че ние си плащаме постоянно бюджетните заплащания, отговорностите, пенсиите. Другата седмица ще платим 3 милиарда дълг. Фискалният запас, след заплащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 милиарда, тъй че това не е банкрутирала страна и няма тези опасности ", каза министърът на финансите.

Съгласно снадки закон за бюджета до края на април би трябвало да бъде импортиран план на закон за държавния бюджет за 2023 година В Брюксел би трябвало да бъде изпратена 3-годишна бюджетна прогноза за 2024 - 2026 година С оглед на внасянето на този проектозакон би трябвало да се слагат на публично разискване данъчните закони. Трябва да се реши какво да е бюджетното салдо и каква да е задачата, посочи Велкова.
 istock istock
В отчета са показани два сюжета, означи министърът. От думите й стана ясно, че единият е да се продължи със сегашните политики, при които бюджетът ще завършва с дефицити от 6-7% в идващите три години.

" Тогава ще настъпят тези “черни ” сюжети, които бяха извадени отвън подтекста на отчета. Затова ние - министрите, се обединихме да създаваме тригодишната прогноза и плана за закон за идната година с недостиг от 3% ", уточни Росица Велкова.

Това е авансово дискутирано с тристранните сътрудници - синдикати и работодатели, с Националното съдружие на общините в Република България, добави тя.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР